Ultrasoon lassen van vacuüm gevormde producten

Nieuwsbericht

Ultrasoon lassen van vacuüm gevormde producten

Het uiteindelijke succes van ultrasoon lassen is afhankelijk van de bereikte temperatuur, druk en tijd die kan ontstaan tijdens het lasproces over de gehele geprojecteerde las. Om het proces aan de gang te krijgen zijn zogenaamde “energy directors” nodig, een gedefinieerde en plaats in het ontwerp waar de las kan beginnen.

Wanneer er folie moet worden gelast, kan er natuurlijk geen sprake zijn van energy directors die in het design zijn meegenomen. In deze gevallen wordt deze in het gereedschap gemaakt.

Kunststof folie in te lassen producten zien we op verschillende wijzen verschijnen. Folie zó van de rol dat in op op een kunststof product wordt gelast, of folie dat middels vacuumvormen tot een product is gemaakt, dat aan een kunststof spuitgietproduct moet worden gelast. Deze laatste vorm – en vooral wanneer deze ook nog gestapeld zijn – kan voor zeer grote uitdagingen zorgen.

Middels vacuumvormen gevormde producten van kunststof folie kan dikte-verschillen vertonen op verschillende plaatsen van het product. Wanneer u deze kennis legt tegen de kennis van de openingszin kunt u de problemen zien aankomen.

Verschillen in materiaaldikte veroorzaken op hun beurt drukverschillen tussen sonotrode en aambeeld bij ultrasoon lassen. Deze drukverschillen hebben voorspelbaar problemen tot gevolg. Daar waar tijdens het lasproces weinig tot geen druk is geweest, zal het kunststof niet zijn gelast.

Innovatie binnen Aeson Assemblage heeft een techniek voortgebracht die – door toepassing van zelf ontwikkelde lasbuffers – dikte verschillen tot wel 0,9 mm (!) kan opvangen en daarmee deze “onmogelijke lassen” tóch mogelijk maakt. Een bijkomend voordeel van deze innovatie is, dat een eventueel afgekeurde las zelfs nógmaals gedaan kan worden met een 100% resultaat!